Nieuwe studie Idea Consult over dienstencheques toont uitdagingen regionalisering

March 6, 2014 at 8:29 am

dienstencheques

Het evaluatierapport van Idea Consult bevestigt de grote bezorgdheid van Federgon over de rentabiliteit van het stelsel van de dienstencheques.

Een cruciale vaststelling in het onderzoek is dat de bedrijfskost reeds in 2012 gemiddeld hoger ligt dan de inruilwaarde van een cheque. De oplopende kosten zijn in hoofdzaak het gevolg van de stijgende loon- en werkingskosten. Het is enkel door bijkomende inkomsten uit tewerkstellingspremies en bijkomende vergoedingen aan de gebruiker, dat de balans in 2012 nog licht positief was. De conclusie is dat het huidige model aan herziening toe is vanuit een bekommernis rond de duurzaamheid van de tewerkstelling van de 151.137 dienstenchequemedewerkers en de leefbaarheid van de 2.753 dienstenchequebedrijven die in 2012 actief waren binnen het stelsel. Zoals Idea Consult laat opmerken is de sector goed voor 4,3% van alle jobs in België en is het daarmee een belangrijke pool van jobs voor laaggeschoolde werknemers in tijden van de-industrialisatie van de werkgelegenheid en delokalisaties.

“De dienstenchequesector gaat gebukt onder de onzekerheid van wat we de “Triple R” zouden kunnen noemen. Een structureel probleem van dalende rentabiliteit, de onzekerheid over de gevolgen en de impact van de regionalisering en de druk van de reglementering, waaronder de 60%-regel”, verduidelijkt Herwig Muyldermans, Algemeen Directeur van Federgon. ”Bovendien kijkt het rapport nog naar cijfers van 2012 en is de situatie sindsdien enkel verslechterd. Denken we maar aan de impact van het eenheidsstatuut, nl. verhoogde opzegtermijnen en het wegvallen van de carensdag ,” zegt Muyldermans.

De regionalisering van de dienstencheques is  een opportuniteit om het stelsel  duurzaam regionaal te verankeren.  Een ‘meevaller’ voor de volgende regionale regeringen is dat door de opeenvolgende prijsstijgingen en fiscale aanpassingen van de voorbije 2 jaar de vraag is gestabiliseerd. Zo is het totaal aantal aangekochte dienstencheques in 2013 zelfs met -0,3% teruggevallen ten opzichte van een jaar eerder.

Federgon roept de politieke partijen om deze elementen mee te nemen bij  de regionalisering en hierover met de sector overleg te plegen.  Federgon is tevreden dat minister de Coninck er in een eerste reactie,  bij de deelstaten op aandringt om niet het mes te zetten in het stelsel.

Bron: Federgon

Vind uw job op Jobcorner.com

Advertisements

Entry filed under: België, Dienstencheques, Employment, Nederlandstalige berichtgeving, Research, Work / Werk. Tags: , , , , , , , , .

113 van de 171 banen weg bij Henrad in Herentals Nieuwe vooruitgang van de uitzendactiviteit in januari


Jobcorner.com

Jobcorner.com

Jobcorner.com

Volg me op Twitter

Categories

Feeds

Follow The Jobcorner Blog on WordPress.com

Jobcorner.com

Jobcorner.com

Jobcorner.com


%d bloggers like this: