113 van de 171 banen weg bij Henrad in Herentals

March 6, 2014 at 7:58 am

Henrad

Bij de radiatorenfabrikant Henrad in Herentals zijn 113 van de 171 banen bedreigd. De directie kondigde vanmorgen de intentie tot stopzetting van de productie- en logistiekafdeling aan. De vakbonden en het personeel reageren verbijsterd.

Henrad, dat deel uitmaakt van de Ideal Stelrad Groep, produceert in Herentals radiatoren voor verschillende markten in West-Europa. Volgens de directie echter vertonen die markten sinds 2006 een structurele achteruitgang. Die zou te wijten zijn aan de vervanging van de klassieke centrale verwarming door nieuwe technologieën en de strengere isolatienormen voor gebouwen. Door de economische crisis zijn er ook minder nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Het bedrijf geeft toe dat het marktaandeel van Henrad de laatste jaren is gestegen maar zegt dat dit de voortdurende daling van het volume niet goedmaakt. “Het probleem is dat onze fabrieken met een grote overcapaciteit kampen”, zegt directeur Bart Maris in een mededeling.

Het personeel krijgt vandaag meer uitleg op een bijzondere ondernemingsraad. De vakbonden reageren alvast erg verbitterd. “Winsten tot meer dan 10 procent, zeer grote flexibiliteit en de totale inzet van alle werknemers geven geen recht op een toekomst in deze wereld van winstmaximalisatie”, stelt de christelijke vakbond ACV in een verklaring.

“Nieuws is ingeslagen als een bom”

Het personeel van de radiatorenfabrikant reageerde vanmorgen verslagen. De voorbije maanden was er af en toe technisch werkloosheid in het bedrijf maar het nieuws van de sluiting kwam als een volkomen verrassing.

“We wisten wel dat er problemen waren in deze sector en dat er overcapaciteit was. Maar meteen een volledige sluiting komt toch wel heel hard aan.De mensen zijn verslagen. Het is alsof er een bom ingeslagen is”, zegt Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond.

In Herentals is onlangs nog een nieuwe soort radiator ontwikkeld maar de productie ervan wordt nu verhuisd naar Nuth in Nederland omdat de loonkosten daar lager ligt, zegt vakbondsman Mario Lenaerts (ACV). De vakbonden gaan nu onderhandelen over een sociaal plan voor het personeel.

Bron: De Redactie
Vind uw job op Jobcorner.com

Advertisements

Entry filed under: België, Nederlandstalige berichtgeving, Ontslagen, Tewerkstelling, Work / Werk. Tags: , , , .

Pendelen maakt mensen ongelukkig Nieuwe studie Idea Consult over dienstencheques toont uitdagingen regionalisering


Jobcorner.com

Jobcorner.com

Jobcorner.com

Volg me op Twitter

Categories

Feeds

Follow The Jobcorner Blog on WordPress.com

Jobcorner.com

Jobcorner.com

Jobcorner.com


%d bloggers like this: